Haastattelu/Marju Karin

Kauneudeninjektioiden asiantuntija, lääkäri Marju Karin, osallistuu I AM BEAUTIFUL 2018 kauneusseminaarissa 13. lokakuuta, esittelyllä "Nuoruuden eliksiiri - kauneusinjektiot ". Vierailimme hänen upouudessa klinikassa Narva katulla ja puhuimme kauneusinjektioden haitapuolesta. Elik, miksi siihen tarvitaan erityiskoulutusta ja miksi menettelyn tekijän täytyisi olla lääkäri. Seuraavassa annetaan Marju Karini vastaukset kysymyksiin.

Foto: Gerda Carina
Foto: Gerda Carina

EKL: Mikä on yleisin huolenaihe kauneusinjektioiden yhteydessä?

Marju Karin: Yleisin ongelma on se, että kauneusinjektioita tekevät myös sellaiset kauneudenhoitajat, joka ei osaamista eikä he voi tehdä sitä. Minäkin uskon, että tätä menettelyä tekisivät ainoastaan lääkärit, jotka tarpeen tullessa osaisivat käsitellä myös seurauksia. Henkilökohtaisesti minulla on kokemus yli 38 000 injektiosta, mutta on aika paljon lääkäreitä, kuten dermatologeja, jotka tarjoavat tätä menettelyä, mutta heillä ei ole riittävästi koulutusta eikä kokemusta. Jotta osaisi muotoilla kasvoja kaunesusinjektioiden avulla, on oltava erityiskoulutus että osaisi nähdä koko kuvan.

Epäasianmukainen täyteaineen injektio voi aiheuttaa verisuonten nopeaan sulkeutumisen elik okluusion, joka jättää osan kasvoista ilman verekiertoa ja sen seurauksena on nekroosi. Mun luo on tullut 4-5 henkilöä nekroosilla ja kaikki he ovat saaneet apua. Muualla maailmassa on ollut tapauksia, joissa täyteainella suletaan valtimon verenkierto silmään, mikä voi johtaa pimeyteen. Onneksi tiedäksemme Eestissä sellaisia tapauksia ei ole ollut. Kuitenkin niitä on ollut muualla maailmasa, missä käytetään injektoissa synteetisia aineita. Virossa on myös ongelma, että injektihoinin ja käytettään epävirallisesti Eestin importoituja Terveysvirsaton puolelta tunnistamattomia täyteaineita. Kun emme ole varmoja olipa kyse hyaluronihaposta vai ei, potilasta ei aina ole mahdollista auttaa. Hyvä esimerkki voi olla ihon alla olevat näkyvät muodustumat, joka ei sulautuu kehoon vaan on ihon alla ns "kovettunut."

EKL: Mitä kauneudenhoitajan tarvitsee tietää, kun hänen asiaks on tehnyt tai aikoo tehdä kauneusinjektiot?

MK: Kaikki toimenpiteet ovat sallittuja ennen kauneudeninjektioita. Muutaman injektion jälkeen injektion alueita tulisi hieroa vähemmän ja noin kuukauden kuluttua taas kaikki pintapuoliset epidermaaliset menetelmät olivat sallittuja. Hieronta laiteilla ei suositella tehdä. Seuraava koske nyt hyaluronihappo injektioita.

Kun teemme botuliinitoksiinininjektioita, se tarkoittaa sitä, että injektoimme lihakseen ja mitä enemmän lihaset liiku, sitä nopeammin se toipuu. Botuliinitoksiinin vaikutus pidentyy merkittävästi, jos iho on riittävästi kosteutettu ja hoidettu johdonmukaisesti. Jos potilaalla kuitenkin kehityy mätä vms, on otettava heti yhteys klinikkaan, jossa injektio on tehty, koska sieltä saa välittömästi apua. Ei ole mitään syytä mennä ambulanssi vastaanottoon, vaan sinne klinikkaan, missä kauneudeninjektiot tehtiin. Yleisimmät ovat yleensä allergia-ongelmia. Siksi suurin kysymys on, osaako kauneudenhoitaja kysyä anamneesia ja onko potilaalla allergioita. Kauneudenhoitaja ottaa täyden vastuun invasiivisista menettelytavoista ja hänen täytyy ottaa huomioon, että hänellä ei ole riittävästi osaamista ja hän pilata asiakkaan kasvot koko elämäksi. Juuri tämä on nyt se okkluusiopaikka, josta puhuin jo haastattelun alussa.

Odotan kauneushoitajilta yhetistyötä. Jos jollakin on kysymys asiakkaasta, he voivat soittaa ja puhua. Ei ole kyse siitä, että anatomia oppinut kauneushoitaja ei osaa tehdä injektioita vain siitä, mitä tapahtuu, kun jotain menee pileen ja ovatko kauneushoitajat valmiina kohtamaan seuraukset?!

EKL: Mitkä ovat suurimmat myyttit kauneusinjektioista?

MK: Suurin myytti kauneusinjektioista on se, että se muuttaa kasvoja olennaisesti. Se ei ole olleenkan niin. Meillä ei ole vain injektioiden tekijöitä, kellä olisi osaamista. Injektioia tehdään mielivaltaisesti eikä otettaa huomioon kasvojen kononaisuuta. Esimerkiksi jos puhumme nuorten naisten huulista, niihiin tehdään injektioita ilman ajattelematta. Ei ajatelta, mitä se todella tekee asiakkaan ulkonäölle ja täyttyykö täyttä asiakkaan kaikki toiveet.

Sanotaan myös, että kasvot löysyvät injektioilla. Mutta niin myös ei ole. Jos teet injektioita vähitellen, kuten minkä tahansa kauneudenhoitojen kanssa, ja aloita kauneudeninjektiolla, kun ensimmäiset ikääntymisen oireet näkee, niin kasvot eivät putoa mihinkään. Nykyään kauneudeninjektiot lykkää kauneudenleikkauksia eteenpäin noin 20-30 vuotta.

Ihmiset pelkäävät jäävän riippuvaisiksi. Mutta riippuvuus voi tarkoittaa myös uuden mekon ostamista jokaisessa kalenterikuussa. Tai manikyyriin ja pedikyyriin luo käymistä. Yksi kauneusinjektio pysyy iholla 18 kuukautta ja maksaa yhtä paljon kuin klassiset kauneudenhoidon kokonaiskustannukset vuodessa. Joten se on täydellinen myytti, että kauneudeninjektiot ovat kauhean kallita, vaarallisia ja kuten aiemmin mainittu, muutta kasvoja kokonaan. Kokenut ja osaavan lääkärin luona on kauneusinjektiot jokaiselle, itsestään huolehtivalle naiselle saatavissa. Esimerkiksi meillä on Terveysviraston myöntämä ei-kirurginen lääkärintodistus. Tämä tarkoittaa sitä, että meidä luo voimme aina kääntyä kauneusinjetioiden menettelyn jälkeen, koska se on jatkuva yhteistyö asiakkaan kanssa.

EKL: Kuinka tärkeää on käydä kauneudenhoitajan luona kauneusinjektioiden jälkeen?

MK: On asiakkaita, jotka tekevät kauneudeninjektion ja sen jälkeen ajattelevat, etteivät heidän tarvitse mennä kauneushoitajan luo. Mutta mitä johdonmukaisempi ihonhoito, sitä paremmat mahdollisuudet että täyteaineet pysyvät.

EKL: Mitä kauneushoitaja saa tehdä, jos asiakas on tehnyt kauneudeninjetiot?

MK: Naiset usein kysyvät ryppyistä, mutta heidän pitäisi kysyä, miten säilyttää kasvonsa. Hyvin monet potilaat tai asiakkaat toivovat, että he saavat nuoruutensa takasin yhdellä ruiskeella. Todellakin näin ei ole. Kauneusinjektiot auttavat nostamaan kasvoja takaisin. Sitä saa tehdä vähitelleen askel-askeleelta. Minä saan kauneusinjektioilla hoitaa ihoa proportioissa, mutta kauneushoitaja hoitaa ihon joustavana.

EKL: Mitä tarkoitta arvokas ikääntyminen?

MK: Arvokas ikääntyminen tarkoittaa, että näytät hyvältä, sinulla on miljoona euroa pankkitilillä ja juot samppanjaa Etelä-Ranskassa.

EKL: Miten asiakas ymmärtää, että nyt on tehty kauneusinjektioita liian paljon?

MK: 13 vuotiaat teini-ikäiset luuleva, että huonosti tehtyllä meikkillä he ovat kaunnita eikä ne kuuntele mitä vanhemmilla on sanottava. Valitettavasti niin ei ymmärä henkilö, että hän on tullut riippuvaiseksi kauneusinjektioista. Kauneushoitaja voi kuitenkin sanoa herkällä tavalla, ettei se ole kaunista vaan näyttää halvalta. Aivan kuten kaikilla naisilla on oma kauneushoitaja, kenen luo hän säännöllisesti käy, niin hänellä saattaa olla yksi lääkäri, joka tekee hänelle kauneusinjektioita. Vain sellaisen yhteistyön seurauksena voimme tuoda asiakkaalle iloa ja hoitaa ne kauneina ja nostaa heidän silmissämme luottamusta.