Haastattelu/lt. Peep Pree

Huippukirurgi dr. Peep Pree esintyi 13. lokakuuta kauneusseminaarissa I AM BEAUTIFUL 2018 esitelmällä "Rintojen plastiikkakirurgia". Puhuimme dr Preen kanssa ongelmista rintaplastiikakirurgian alalla ja millaista hoitoa voi tai ei voi kauneushoitaja tehdä asiakkaalleen, joka on tai ei ole tehnyt rintojen leikkausta.

Foto: Gerda Carina
Foto: Gerda Carina

Mikä on suurin ongelma rintaplastiikkakirurgiassa?

Nykyään rinnat eivät enää ole tärkein kysymys kosmeettisen kirurgian alalla maailmassa. Tällä hetkellä hallitsevaksi pääteemaksi on pakaraimplanttien asennus. Tässä suhteessa suurin ongelma on ollut ennennäkemätön määrä potilaiden kuolemantapauksia rasvansiirrolla pakaroihin. Onneksi tämä menettely ei ole yhtä yleistä Eestissä kuin Amerikassa ja Etelä-Amerikassa, jossa pakaroille kiinnitetään paljon enemmän huomiota. Eestissä on edelleen huomion keskuudessa rintojen koko.

Miksi sitten pitäisi olla huolissaan? Virallista toimilupaa omistavien kirurgien tekemät 500 000 leikkausta, ja leikkauksien kasvava määrä. Rintojen kultti on kestänyt noin 1950-luvulta lähtien ja se kestää edelleen. Jopa pienirintaiset naiset kuten Kate Moss, eivät ole muuttaneet tätä suuntausta. Suuret rinnat ovat edelleen haluttuja, ja tämä on vain vettä plastiikakirurgien myllylle! Sekä Amerikassa että Virossa rintojen suurennus yleisin leikkaus. Kuten kaikki hyvä asia hyvissä käsissä, on se suhteellisen pieniongelmainen toimenpide. Korostan tässä sanaa "suhteellisen", koska jokaisessa toimenpidessa voi ilmetä odottamattomia ongelmia. Aivan kuin elämä yleensä, tämä ei ole täysin ongelmaton alue.

Plastiikkakirurgien näkokulmasta voi se olla ongelma, koska laajasti pyydetyt toimenpideitä tarjoavat eri tason klinikkat ja eri tasolla koulutetut ammattilaiset. Ongelmia tässä on se, että potilas ei saa riittävästi tietoa potentiaalisista riskeistä, ja hyvin usein potilaita yksinkertaisesti petetään.

Otetaan nyt esiintymistiheyksen järjestykessä.

Rintaimplanttien leikkaus on kaikein suosituin, skandaalisin ja paras. Minulle plastiikkakirurgina tämä on helpoin leikkaus. Tässä 100 % tiedolla sanoa, että ei ole olemassa elinikäisiä rintaimplantteja. Nykyään ei ole olemassa rintaproteesinmallia, mikä olisi ollut käytössä pitkään aikaan ilman muutoksia tai päivitystä. Kaikkia proteesejä kehitetään, yrittäen muuta niitä paremmaksi, mutta vaan jälkikäteen tiedämme tehtiinkö asiat paremmaksi tai huonommaksi.

Kaikki proteesit ihmiskehossa vanhenevat, kuluvat, rikkoutuvat. Silikoniproteesi murtuu. Alussa muodustuu hyvin pieniä mikroputkia, jotka kuitenkin ovat riittäviä että täyteaineena käytettävä silikoni- geeli, molekyyli molekyyliltä pääsee ulos.

Vuodesta 1994 on ollut rintaipmlanttiet vaihtoehtoisena täyteaineena suolaliuos - 0,9 % natriumkloridi elik fysiologinen liuos ja ihmiskeholle täysin turvallinen neste, toisin kuin silikoongeeli, mistä kehomme ei itse pääsee eroon, kun se kerran on jo elimistössä. Rintaimplantista kehoon liikkunut silikooni siirtyy rintojen imusuoniin ja sieltä eteenpäin koko kehon imusuoniin ja imusolmukkeisiin, joista se havaitaan vain tutkimusten aikana. Se oli nyt huono uutinen.

Myönteinen asia on, että ihmiskeho itse suojaa itseään ulkomaailman vierasesineiltä. Silikoniimplantti on vierasesine ja keho suojaa itseän proteesilta, rakentamalla sen ympäri kapselin. Sellaista kapselointia ei tunneta, eikä myös rinnan muoton muutoa havaita. Kapseloitua silikonia voidaan diagnosoida ultraäänitutkimuksella. Sama tutkimus mikä on tuttu raskaana oleville naisille. Tämä on yksinkertainen menettely ja rintaimplantteja on rutiininomaisesti valvottava joka toinen vuosi. Niin on heti selvä, onko rintaimplantti ehjä, eikä vaadi korvaamista.

Lääketieteessä on sisäisiä "varaosia" käytetty pitkään, minkä vuoksi niiden elinikä on pitkittynyt: sydämentahdistimet, keinotekoiset nivelet jne. Rintaimplantti on lääketieteellinen laite, joka täyttää korkeimmat standardit. Myös täytteaineinjektiot ovat samassa luokassa - elik se on mikroimplantti.

Mitkä ovat rintaimplanttien leikkaukisen myyttejä?

Suurin harhaluulo rintaimplanttien asentamisessa on se, että ne ovat elinikäisiä. On aina mahdollista, että esintyy tietty prosenttiosuus implanttien hajoamista. Potilaita tulee tiedotta tästä riskistä, ja arvokkaat valmistajat sitä tekevätkin. Valitettavasti on olemassa niitä valmistajia, joille on markkinointi tärkeämpää kuin rehellinen tiedottaminen. Onneksi ei ole tietoja siitä, että tällaisilta valmistajilta eräisin olevia tuotteita käytettäisin Eestissä.

Toinen väärinkäsitys on se, että rintaimplantti säilyttää alkuperäisen muodon. Potilaille ei ilmoiteta, että rintojen lisääntynyt paino voi venyttää tai ne menettää niiden kauniin muodonsa vuosien kuluessa. Samoin edellä mainittu kapseli saattaa vuosien varrella kiristyä vierasesineen ympärille liian tiukasti.
Rinnat tulevat näkyvästi kivenkovaksi, joten on ilmiselvä, että se on vieraselin. Tyypillinen esimerkki on tietyn fitness-naisten ryhmä, joilla on erittäin alhainen kehon ja rintarauhasten rasvapitoisuus, joten mikään ei peitä sitä ns. muovipalloa tarpeeksi. Elikkä kolmas ongelma on rintaproteesin kapselointi tai rintojen kovettuminen.

Vielä yksi ongelma on, että silikoni ei sovi hyvin pienelle osalle naisia. Sitä tule eteen 1-2 asiakkaalle 100 000 operaatiota kohden. Keho voi esimerkiksi hylkiä implanttin tai yksinkertaisemmin henkilöllä on allergia silikonimuoville. Sitä ei ole mahdollista diagnosoida ulkoisilla menetelmillä.

Nyt sitten kaikein isoin huolenaihe, mikä liitty rintaimplanttien leikkaukseen, joka on rintaimplantin kapselin sisällä kehittyvä pahanlaatuinen imusuonten syöpä. Sitä ei pidä sekoittaa rintasyöpään. Rintasyöpää on tutkittu kauan, ja tämän päivän tietämyksellä voi viitata siihen, että tämä ei ole uhka. Historiaa onollut riittävästi tutkimiseksi - yli 60 vuotta, kun Amerikassa asetettiin ensimmäiset implantit.

Ehkä suurin ja tuskallisin ongelma proteesimaailmassa on suurisolunein lymfooma BIA-LCL. Sillä diagnoosilla naisia on eri tutkimusartikkeleiden perusteella eri määrä, mutta suurinpiirtein noin 500-600. Amerikassa noin 300. Meidän lähimmässä naapurivaltiossa Suomessa noin 2-3 tapausta. Eestissä sitä syöpä ei ole vielä havaittu rintaimplanttipotilailla. Onneksi sille on varhaisessa toteamisessa kirurginen parannuskeino. Hoitamattomana, siirrot voivat edetä imusuonistoon ja sen seurauksena voi olla kuolema. Tietääksemme noin 10 ihmistä on maailmassa kuollut sillä diagnoosilla. Sairaus ei le havaittavissa heti, keskimääräinen aika on kahdeksan vuotta, mutta väli, jolla tauti havaitaan, on ollut 2-28 vuotta leikkauksen jälkeen.

Varmasti tule asiakkaita tiedotta siitä riskitekijästä ja asiakkaan on annettava allekirjoitus, josta ilmenee, että häntä on tiedotettu.

Foto: Gerda Carina
Foto: Gerda Carina

Mitä haluaisit sanoa kauneusalan ammattillaisille?

Suurisoluisen lymfooman ongelma on tärkeä ja sitä aihetta käsittelisin varmasti, koska olen ottanut tehtääväkseni ihmisten tiedottamisen siitä.

Tärkein vihje, joka voi antaa kauneudenhoitajalle, on se, että jos häne luo tulee asiakas, jolla on ilmiselvästi implantit, niin selvittää, onko henkilö käynyt rutiinitarkastksessa ja jos ei, kannustaa heitä tekemään sen. Usein kauneudenhoitaja näkee henkilön useammin kuin kirurgi leikkauksen jälkeen. Monet ihmiset ei koskaan tule rutiinitarkastukseen ja jos kauneudenhoitaja tunnustaa asiakasta siitä, että hän huolehtii omasta ulkonäkönsä ja kannustaa menemään implanttileikkauksenjälkeiseen rutiinitarkastukseen, se ilmaisee että kauneudenhoitaja välittää enemmänkin kuin vain asiakkaan kulmista ja näkee häntä kokonaisuudena.

Haluaisin myös kiinnittää kauneudenhoitajien huomion siihen, että he rohkaisivat asiakkaita hoitamaan ei ainoastaan kasvoja vaan myös decollete aluetta, varsinkin jos heillä on rintaimplantit. Jos haluat kiinnittää huomioon rintoihiin, täytyy myös huolehtia decollettesta. Kauneudenhoitaja saa omalla toiminta-alueella autaa hoitamaan decollette alueen kirkaana.

Tähän mennessä olemme puhuneet rintaimplanttikirurgian yhdestä suosituimmasta leikkauksesta, joka on rintojen suurennus. Jos haluat suurentaa rintoja, niin sille on silikoonin sijasta turvallisempi vaihtoehto ja se on rasvaa. Edellytyksenä on, että rintoja ei suurenneta dramaattisesti, ja asiakkaalla on oma "varasto", josta rasvakudos voidaan ottaa. Naiset, jotka ovat menettäneet rintojen syövän seurauksena, on enimmäkseen kohtuullisia rintojen suurentamisel osalta, eikä vaadi radikaaleja muutoksia. Heille tämän leikkauksen maksaa Viron sairausvakuutuskassarahasto, joka on hyvä uutinen. Syövänjälkeisen rintojen uudelleenrakennuksenleikkaukset ovat nykyisin saatavilla Virossa eikä vaadi paksua lompakkoa. Tämä oli rintojen suurennusleikkauksen pieni sisko - rasvansiirto.

Rintojen kirurgiassa on vielä myös rintojen kohtusleikkaus, ja sitten pieni osa naisista haluaa rintojen vähentämisen leikkauksen. Eri rintaimplanttien leikkauksien prosenttiosuus maailman eri osissa on eri. Eestissä on naisilla yleensä pienemmät rinnat, ja venäläisillä naisilla isommat. Rinnat muuttuvat paljon elämässä. Niita vaikutta raskaus, laihtuminen, ikääntyminen. Jossain määrin saa rintoja kohota hyvällä rintaliivilla, mutta tämä ei ole pysvä ratkaisu. Rintojen kohottamista ja vähentämistä tehdään Sairausvakuutuskassa sopimuksilla Tarton yliopiston klinikalla ja PERH-issa. Yksityisessä klinikassa asiakas maksaa koko hoidosta ja usein ihmisillä ei ole tätä mahdollisuutta. Isot rinnat voivat aiheuttaa terveysongelmia, vaikuttaen painolla selkärangan, korsettilihaksiin ja selkälihaksiin. Puhuttaan myös isojen rintojen aiheuttamasta päänsärystä, joka johtu niskavaivoista. Joten rintojen vähennysleikkaus usein liittyy terveyteen.

Rintojen suurennus on ainoastaan elämänlaadun parantaminen ajattelumallin kautta. Olen elämänlaatu-kirurgi, en ole terveys-kirurgi, mutta mielenterveys on myös terveyttä.